Dirigenten

Karibu is gestart in 1999 door Jozef Sercu en Elke Poppe met Jozef zelf als dirigent. In het begin repeteerden we om de 14 dagen in De Centrale, later in de Steinerschool aan de Elyzeese Velden.

In 2006 namen we afscheid van Jozef en Elke en hebben we Sterre De Raedt als dirigente gevonden. Vanaf dan repeteerden we elke week in het Vredeshuis. Met Sterre deden we voor het eerst mee aan het provinciaal korentornooi waardoor we wisten hoe goed we wel waren en kregen we subsidies.

Vanaf 2009 werd ook Anna Pardo Canedo dirigente van Karibu. Sterre en Anna bleven onze dirigentes tot in 2014.

Van 2014 tot 2017 stond Koos De Muinck aan het roer van Karibu en van 2017 tot 2019 nam Alejandro Fonte ons op sleeptouw.

In 2020 mochten we onze huidige dirigent José Vindel verwelkomen.

José Vindel

José Vindel werd geboren in Tegucigalpa (Honduras) op 9 februari 1990. Hij startte zijn muziekopleiding in 2003 aan de “National School of Music” van Honduras waar hij 6 jaar later zijn diploma behaalde. In 2008 was hij laureaat van de drumwedstrijd van het ‘III percussion festival of Honduras’. Datzelfde jaar werd hij lid van het “Nationaal Filharmonisch Orkest” van Honduras waar hij tot 2011 actief was.

Later verhuisde hij naar België om zijn muzikale studies voort te zetten aan het Conservatorium van Gent, waar hij zijn Bachelor en Master diploma in de Uitvoerende Muziek behaalde met als specialisatie percussie. Hij kreeg er les van Wim Konink en Gert D’haese (Percussie), Bart Maris en Peter Vandenberghe (Improvisatie), Wim Belaen en Dirk Brossé (Orkestdirectie) en (Compositie) met onder andere Frank Nuyts en Daan Janssens.

Verder behaalde hij een postgraduaat aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij met onderscheiding afstudeerde. Hij had hierbij de kans te kunnen samenwerken met Bart Quartier en Gert François als mentors.

Daarnaast kon José tal van masterklassen volgen bij percussionisten en wereldbefaamde professoren zoals : Nanae Mimura, Álvaro López, Richie Gajate Garcia, Tarcisio Molinaro, Pei-Ching Wu, Nebojsa J. Zivkovic, Chin Cheng Lin, Ludwig Albert, Kuniko Kato, Paco Navarro, Francesca Santangelo, Rainer Romer, e.a.

Als lesgever wordt José Vindel frequent uitgenodigd om masterklassen en workshops te geven. Recent, in september 2022, gaf hij een masterclass aan de National University of Mexico (UNAM). Voor 2023 werd hij gevraagd om masterklassen te geven aan het Conservatorium van Gent en aan het UTRGV in Texas, USA. 
José Vindel heeft ook zijn eigen muziekstudio in Gent waar hij privé lessen geeft voor piano, muziektheorie, harmonie, gehoortraining, drum, latijnse percussie en marimba. Hij doceert ook muziektheorie en notenleer aan de kunstacademie De Poel in Gent.

Verder wordt hij regelmatig gevraagd als muzikant bij opnames en liveconcerten in Europa. Sinds 2005 kreeg hij de kans te concerteren in steden zoals Antigua Guatemala, San José, Hamburg, Gent, Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Lissabon, Tilburg, Rome, Napels, Budapest, en Leipzig.
Hij is slagwerker van het Orkest “La Chapelle Sauvage” en slagwerker bij Theater Tol.

Naast lesgeven en musiceren, heeft José Vindel een passie voor dirigeren. Sinds januari 2020 is hij dirigent bij het Karibu Wereld Koor in Gent. Hij trad ook op als gastdirigent van het Kwimba Wereld Koor in Gent en van de Musicalgroep MILO in Knokke-Heist. Van november 2021 tot juni 2022 was hij dirigent van het Hagenkoor in Herent.

In 2023 neemt hij het dirigentschap op van de Percussieband van Goeste Majeur in Gent en vanaf januari 2023 neemt hij ook de muzikale leiding als dirigent van Musamis Kamerorkest.